Kuchnia polska i włoska – różnice

Sposobów na zrobienie pizzy jest wiele. Każda smakuje inaczej. Pizza jest jednym z ulubionych dań nie tylko włochów, ale również i polaków. Oczywiście dania te znacznie różnią się od siebie w smaku. W dzisiejszym artykule przedstawimy różnice, które dotyczą kuchni polskiej i włoskiej. Przedstawimy również, czym rożni się polska pizza od włoskiej.

Pizza włoska a pizza polska – różnice

Inaczej smakuje nasza pizza Winogrady, a inaczej pizza wypiekana we Włoszech. Wpływ na to mają różniące się składniki. Przede wszystkim u nas pizza często wypiekana jest ze zwykłej mąki. We Włoszech wykorzystuje się mąkę typu ,,0”. Powoduje ona, że ciasto jest chrupiące i nie wchłania się sos. U nas taka mąka nie jest popularna. Znajdziemy ją w większych marketach, sklepach z żywnością włoską lub w Internecie. Kolejną różnicą są sosy. We Włoszech pizzę jada się oliwą z oliwek. U nas najczęściej jada się z sosami: pomidorowym, majonezowym, czosnkowym, meksykańskim albo tysiąca wysp. W każdej pizzerii znajdziemy wiele sosów do wyboru.

Najpopularniejsza pizza u nas jest pizza z szynką, serem i pieczarkami. Lubimy do pizzy dodawać różnego rodzaju mięsa: salami, szynkę, kurczaka, mielone i wiele innych. We Włoszech pizze najczęściej jada się z pomidorkami koktajlowymi, świeżą bazylia i serem mozzarella.

Różnice między kuchnia włoską a kuchnią polską

Każdy kraj słynie z innych tradycji kulinarnych i nie tylko. Dziś skupimy się na różnicach, które charakteryzują kuchnie włoska i polską. Oto najbardziej rzucające się w oczy różnice, które możemy znaleźć w kuchni:

  • makaron – różnicą są makarony. We Włoszech makarony góruje się al dente, czyli lekko twardy. Dla nas smakuje on jak niedogotowany makaron, dlatego też u nas najczęściej spotka się lekko rozgotowany makaron,
  • pierwsze danie – pierwszym daniem w naszym kraju jest zupa. Natomiast we Włoszech pierwszym daniem są makarony, a następnie mięsa, sałatki i inne potrawy,
  • sos – w naszej kuchni do makaronu czy ziemniaków nie może zabraknąć sosu. We Włoszech częściej makarony posypuje się serem,
  • kawa – w naszym kraju nie ma różnicy o jakiej porze pijemy jaką kawę. Natomiast we Włoszech do południa pije się cappuccino lub latte. Po obiedzie najczęściej spożywa się małą porcje mocnej kawy, czyli espresso.